Hodočašće dubrovačkih volontera SHKM-a u Rim

Skupina od 220 mladih volontera prošlogodišnjega Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, predvođeni dubrovačkim biskupom msgr. Matom Uzinićem, bila je na zahvalnom hodočašću u Rimu od ponedjeljka, 6. travnja do nedjelje, 12. travnja. Osim Rima i njegovih svetih mjesta posjetili su San Giovanni Rotondo, gdje je pokopan sv. Padre Pio, i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi. U Rimu su bili smješteni u salezijanskoj školi „Teresa Gerini Torlonia“. Uz biskupa Uzinića, pratili su ih tajnik Katehetskoga ureda don Marinko Šljivić, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko, studentski kapelan don Marin Lučić, dubrovački svećenik na studiju u Rimu don Hrvoje Katušić koji je u vrijeme Susreta bio potpredsjednik Organizacijskoga odbora, te nekolicina redovnica i vjernika laika zauzetih u radu s mladima.

Vrhunac zahvalnoga hodočašća bilo je sudjelovanje na općoj audijenciji Svetog Oca na Trgu Sv. Petra u srijedu, 8. travnja. Papa Franjo obratio se mladim dubrovačkim volonterima  ovim riječima: „Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito mlade volontere iz Dubrovačke biskupije zajedno s njihovim pastirom msgr. Matom Uzinićem. Dragi mladi prijatelji, vi ste sinovi i kćeri Crkve koja je Majka i Učiteljica. Kao što Crkva tješi tolike u potrebi tako i vi svojim nesebičnim zalaganjem te mladenačkim žarom i radošću izgrađujte društvo u kojem živite. Budite spremni naći svoje mjesto u Crkvi i u društvu prihvaćajući velikodušno zadaće koje vam se povjeravaju. Vaša mladost treba biti snažna, poduprta vjerom, a ne prolaznim stvarima. Samo ćete tako uvijek iznova nalaziti Krista uskrsnulog, koji nas je oslobodio od smrti. Zahvalan za vaše zalaganje u Crkvi, od srca vas sve blagoslivljam. Hvaljen Isus i Marija!“ U ime svih volontera, petero mladih zajedno s biskupom Uzinićem imalo je priliku osobno pozdraviti Papu. Tom su mu zgodom predali simboličan dar – popis imena svih 1600 volontera Susreta.

Poseban je trenutak bila i molitva na grobu svetog pape Ivana Pavla II., počasnoga građanina Dubrovnika i zaštitnika SHKM-a. Uz glavne rimske bazilike i druge brojne vjerske i kulturne znamenitosti, mladi su posjetili i Hrvatsku crkvu sv. Jeronima posljednjega dana boravka u Rimu, u petak, 10. travnja. Rektor msgr. Jure Bogdan pozdravio je mlade zajedno s njihovim biskupom i svećenicima te je ukratko predstavio povijest i djelovanje Zavoda. Euharistijsko slavlje u crkvi predvodio je biskup Mate Uzinić. Izrazio je zahvalnost Bogu za ostvarenje ovoga hodočašća i za sve lijepe i radosne trenutke koje su doživjeli u Rimu.

Podsjetimo, Deveti susret hrvatske katoličke mladeži održan je u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine. Tada se okupilo oko 35000 mladih Hrvata iz Domovine i inozemstva. Neizostavnu ulogu pri organizaciji Susreta imali su mnogobrojni volonteri. Ovim im je hodočašćem Dubrovačka biskupija htjela još jednom zahvaliti za njihovo zalaganje.

dubrovacka-biskupija.hr