Habemus Papam Franciscum

bergoglioKonklave započete juče poslije podne 12. ožujka 2013. u Sikstinskoj kapeli s naredbom  papinskoga ceremonijara msgr. Guida Marinija  “Extra omnes” u 17.33 sati,  i prisegom 115 kardinala izbornika, zaključene su izborom novoga Pape u srijedu 13. ožujka 2013., poslije podne. Za Papu je izabran nadbiskup glavnoga grada Argentine Buenos Airesa, Jorge Mario Bergoglio, isusovac. On je prvi papa isusovac, i prvi papa uopće iz Latinske Amerike. Sin je talijanskih useljenika u Argentinu iz Sjeverne Italije. Prema ustaljenoj praksi Papa je uzeo novo ime. Zove se Franjo.

Tijek konklava nakon zatvaranja Sikstinske kapele, pratilo je izravno preko šest tisuća akreditiranih novinara u Vatikanskoj Sali Stampi. Prema višestoljetnoj praksi ishode glasovanja kardinala  označavao je crni ili bijeli dim iz dimnjaka postavljenog na krovu Sikstinske kapele. Crni dim javlja da Papa još nije izabran. Bijeli dim obznanjuje radosnu vijest, da su kardinali izbornici izabrali novog Petrovog nasljednika. Prvi crni dim na krovu sikstinske kapele sukljao je istoga dana u 19.41 sati. Bio je to znak da su kardinali izbornici prvoga dana konklava imali skrutinij te da Papa nije izabran. Tako se i očekivalo. Danas u srijedu  13. ožujka opet je izišao crni dim u 11.38 sati.  Istoga dana navečer u 19.06 sati iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli pojavio se gusti bijeli dim. Katolička Crkva dobila je Papu a rimska biskupija Papu i svoga biskupa.

Mnoštvo vjernika svih uzrasta požurilo je iz cijeloga Rima na trg Svetoga Petra. Znalo se da će uskoro novi Papa biti predstavljen svijetu, te da će svima podijeliti Apostolski blagoslov. Ni jaka cjelodnevna kiša, ni hladno vrijeme nisu spriječili da se trg sv. Petra i Via della Conciliazione kroz kratko vrijeme ispune do posljednjeg mjesta.

U 20,12 sati, iz lože s pročelja Papinske bazilike sv. Petra, francuski kardinal, protođakon Jean-Louis Tauran, obznanio je svečano gradu Rimu i svijetu  na latinskome jeziku:

“Annuntio vobis gaudium magnum;

habemus Papam:

Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum,

Dominum Georgium Marium

Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio

qui sibi nomen imposuit FRANCISCUM ».

(Javljam Vam veliku radost; Imamo papu; Uzoritoga i prečasnog gospodina Jurja Maria Bergoglio, kardinala svete rimske Crkve koji si je uzeo ime FRANJO).

U 20 sati  22 minuta Sveti Otac Papa Franjo pojavio se na središnjoj vanjskoj loži na pročelju bazilike sv. Petra, kako bi pozdravio okupljeno mnoštvo na trgu  i udijelio svečani i prvi Apostolski blagoslov “Urbi et Orbi”. Prije blagoslova Papa je pozdravio okupljene vjernike:

“Braćo i sestre. Dobra vam večer!

Vi znadete da je obveza konklava izabrati rimskoga biskupa. Čini se da su moja braća kardinali krenuli pronaći ga na kraj svijeta ….. Ovdje smo….. Zahvaljujem Vam na dobrodošlici. Rimska biskupijska zajednica ima svoga biskupa. Hvala Vam.  Prije svega želio bih se pomoliti za našeg dragog umirovljenog biskupa Benedikta XVI. Molimo svi zajedno za njega, da ga Gospodin blagoslovi  a Gospa da ga čuva”.

(Potom je papa  sa svima na trgu sv. Petra izmolio molitvu Oče naš,   Zdravo Marijo, i Slava Ocu).  

“Započnimo ovaj hod: Biskup i narod. To je hod Rimske Crkve koja predsjeda svim Crkvama u ljubavi. Hod bratstva, ljubavi, hod povjerenja među nama.  Želim da ovaj hod Crkve što ga započinjemo  a u čemu će mi pomoći  ovdje nazočni kardinal Vikar, bude plodonosan za evangelizaciju ovoga prelijepoga grada.

Želio bih Vam sada udijeliti Blagoslov, ali prije – prije, molim Vas za jednu uslugu: Prije nego što biskup blagoslovi narod, molim  Vas da se Vi pomolite da Gospodin mene blagoslovi: molitva vjerujućih  koji mole Blagoslov za svoga Biskupa. Izgovorite u tišini nada mnom ovu molitvu”.

(….)

“Sad ću podijeliti blagoslov Vama i čitavome svijetu, svim ljudima dobre volje”.

(Blagoslov)

“Braćo i sestre, ostavljam Vas. Hvala Vam na dobrodošlici.  Molite se za mene i do skorog viđenja. Sutra ću poći moliti Gospu da čuva cijeli Rim. Laku Vam noć. Ugodan odmor”.

Prvi dani u rokovniku Svetoga Oca Pape Franje imaju ovaj raspored:

Sutra ujutro 14. ožujka 2013. privatni pohod  u jedno marijansko mjesto u Rimu;

Sutra poslije podne u 17.00 sati Papa predsjeda euharistijsku službu s kardinalima izbornicima u Sikstinskoj kapeli.

U petak 15. ožujka 2013. u 11.00 sati Sveti će Otac primiti u Klemeninskoj dvorani u Vatikanu sve kardinale.

U subotu 16. ožujka 2013. u 11.00 sati u Dvorani Pavla VI. Papa će primiti djelatnike sredstava društvenih priopćavanja.

U nedjelju 17. ožujka 2013.  u 12.00 sati Papa će moliti Anđeosko pozdravljenje.

Sv. Misa za svečanu inauguraciju pontificata slavit će se u bazilici sv. Petra  na blagdan sv. Josipa u utorak 19. ožujka u 9.30 sati.

U srijedu 20. ožujka 2013. Papa će primiti razne delegacije. Ne će biti opća audijencija srijedom.