Godišnja vizitacija Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

U srijedu, 17. veljače, na Pepelnicu, završena je godišnja vizitacija Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Ovogodišnju vizitaciju u ime hrvatskih biskupa, obavio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a ujedno i predsjednik Biskupske komisije za Zavod sv. Jeronima. Također, tijekom euharistijskog slavlja kojim je predsjedao mons. Vukšić u zajedništvu sa rektorom i vicerektorom te ostalim svećenicima pitomcima koji borave u Zavodu, službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima preuzeo je p. Alan Modrić, DI i profesor kanonskog prava na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Nakon što su prošle godine službe preuzeli novi rektor i novi vicerektor, uvođenjem u službu novog duhovnika Hrvatski papinski Zavod sv. Jeronima dobio je potpuno novu upravu.  Dosadašnji duhovnik p. Mihály Szentmártoni, DI koji je vršio službu duhovnika od 30. rujna 2001. zbog navršene kanonske dobi razriješen je službe duhovnika u Zavoda.

            Tijekom vizitacije, koja je započela 15. veljače 2021., biskup Vukšić susreo se i obavio pojedinačne razgovore sa upravom Zavoda, svećenicima pitomcima Zavoda, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Također, održao je i završni zajednički susret na kojem su sudjelovali rektor, vicerektor i svi svećenici koji trenutno borave u Zavodu. U svojem završnom obraćanju poželio je svim studentima uspješan nastavak studija unatoč okolnostima pandemije koronavirusa koje utječu na uobičajeni način života i uhodane obrasce studiranja. Također, rektor Đurin zahvalio je nadbiskupu koadjutoru Vukšiću te je zamolio da u ime svih svećenika u Zavodu zahvali hrvatskim biskupima na kontinuiranoj brizi za Zavod sv. Jeronima. Vizitaciji mons. Vukšića prethodila je sjednica Nadzornog odbora Zavoda na kojoj su sudjelovali mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko – makarske nadbiskupije i preč. Richard Pavlić, svećenik Gospićko-senjske biskupije i profesor na Teologiji u Rijeci.

Ovu akademsku godinu u Zavodu započela su 23 svećenika studenta. Dolaze iz tri suverene države (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Rumunjska); tri biskupske konferencije (Hrvatska biskupska konferencija, Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine i BK Rumunjske). Studiraju na deset crkvenih (sve)učilišta: Papinsko sveučilište Gregoriana: 13; Papinsko sveučilište svetog Križa: 2; Papinsko lateransko sveučilište: 1; Papinsko salezijansko sveučilište: 2; Papinski atenej sv. Anselma: 1; Alfozijanska akademija: 3; Papinski institut Ivan Pavao II. Teologija braka i obitelji: 1. 

Studiraju sljedeće teološke grane: crkveno pravo (3); teologija braka i obitelji (1); svećenička formacija (3); crkvena povijest (2); sv. Pismo (1); liturgika (2); pedagogija (2); teologija duhovnosti (2);  moralna teologija (3); dogmatika (2); komunikacije (1), pastoralna teologija (1). U Zavodu trenutno boravi 10 magistara koji studiraju s ciljem postizanja doktorata, a 13 svećenika studenata studira da bi postiglo akademski stupanj magistra.