Faroski kantaduri u Rimu

NASLOVNICAPovodom 20. obljetnice organiziranoga djelovanja Faroski kantaduri iz Staroga Grada na otoku Hvaru hodočastili su u Rim od 13. do 20. veljače 2015. godine. Stigli su u pratnji don Ivice Huljeva, dugogodišnjega starograjskog župnika. Tom zgodom upriličili su nekoliko nastupa u suradnji s Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima i Veleposlanstvom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Također su imali priliku pjevati tijekom Papine opće audijencije. Faroski kantaduri poznati su inače po njegovanju hrvatskoga glagoljaškog pjevanja koje je još i danas živo u liturgiji i pučkim pobožnostima Staroga Grada i otoka Hvara, a i sami članovi aktivno sudjeluju u crkvenim zborovima svoga mjesta.

Na blagdan sv. Ćirila i Metoda, koji se u Rimu slavi 14. veljače, pratili su svojim pjevanjem svečano euharistijsko slavlje u starokršćanskoj bazilici Sv. Klementa. Misno je slavlje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji sa šest kardinala, pet biskupa i preko stotinu svećenika iz različitih slavenskih zemalja, o čemu smo izvijestili na našim mrežnim stranicama.

U nedjelju, 15. veljače Faroski kantaduri nastupili su u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Dočekao ih je rektor msgr. Jure Bogdan te upoznao s poviješću crkve i zavoda istaknuvši značenje ovih ustanova za Katoličku Crkvu i hrvatski narod. U svom pozdravu podsjetio je da se ove akademske godine hvarska riječ i pjesma „češće i jače čuje“ preko Zavoda sv. Jeronima: predstavljena je knjiga o Hvaraninu nekadašnjem starograjskom kapelanu don Nikoli Moscatellu; predstavljena je monografija Milana Bešlića o kiparskom radu Hvaranina Kuzme Kovačića; župni zbor iz Jelse pod vodstvom msgr. Stanka Jerčića jelšanskog župnika i hvarskog generalnog vikara sudjelovao je na svečanoj proslavi Stepinčeva u Rimu 2015. g., kad je sv. misu predvodio kardinal Gerhard Ludwig Müller.

Faroski kantaduri pjevali su tijekom večernjega euharistijskog slavlja na hrvatskom jeziku na kojem redovito sudjeluje hrvatska rimska zajednica. Nakon svete mise izveli su koncert Za križen s tradicionalnim napjevima Staroga Grada i Vrbanja koji se pjevaju u liturgijskim obredima i pučkim pobožnostima tijekom Korizme i Velikoga tjedna. Koncertu je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak.

Svoj posjet Rimu, Faroski kantaduri nastavili su 16. veljače u Vatikanu nastupajući pred biranom publikom na koncertu u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, u vatikanskoj crkvi Santa Maria della Pietà in Camposanto dei Teutonici.

Svojevrstan vrhunac hodočašća bio je na Pepelnicu, 18. veljače kada su sudjelovali na općoj audijenciji Svetoga Oca na Trgu sv. Petra. Tu su imali posebnu čast da tijekom audijencije pred papom Franjom otpjevaju neke od svojih tradicionalnih napjeva. Navečer istoga dana pjevali su opet tijekom mise u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Tijekom proteklih 20 godina svoga organiziranog djelovanja Faroski kantaduri imali su preko 140 nastupa u Hrvatskoj i svijetu. Osobito su prepoznatljivi po napjevima iz pasionske baštine. S koncertom Za križen u kojem izvode tradicijske korizmene napjeve iz Staroga Grada i Vrbanja nastupili su u dvadesetak zemalja Europe i Amerike. Tako su 2000. godine sudjelovali kao jedini katolički predstavnici na festivalu sakralne glazbe Sacred voices u Londonu, a 2006. godine na festivalu u francuskom Ambronayu.