Duhovna obnova u centru „Fraterna Domus“ u Sacrofanu

naslČlanovi Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima imali su u subotu, 14. studenoga svoju redovitu mjesečnu duhovnu obnovu, i to u duhovnome centru „Fraterna Domus“ u mjestu Sacrofano nedaleko Rima. Obnovu je vodio duhovnik Zavoda o. Mihály Szentmártoni S.J. Govorio je o krjepostima koje pomažu svećeniku studentu u njegovom duhovnom rastu. Istaknuo je tri krjeposti: strpljivost, humor i jakost. Za svaku od njih je najprije pokazao kako su utemeljene na Svetom Pismu, a zatim je objasnio na koji ih način svećenik student u Zavod može ostvariti.

Nakon razmatranja, „Fraterna Domus“ pružao je svojim položajem unutar zaštićenoga prirodnog krajolika i prostranim uređenjem s mnogo zelenila vrlo prikladan ambijent za osobno razmatranje i molitvu.

Euharistijsko su slavlje slavili u crkvi centra koja nosi naslov S. Maria Madre dell’Accoglienza (Sv. Marija Majka Gostoprimstva). Posvećena je 2011. godine, a pri tome su pohranjene u oltar među ostalim i relikvije našega hrvatskog svetca Leopolda Bogdana Mandića. Svetu je misu predvodio rektor msgr. Jure Bogdan, a propovijedao je duhovnik o. Szentmártoni. Osvrnuvši se na evanđelje o udovici i nepravednom sudcu, o. Szentmartoni naglasio je kako je važno moliti i za sebe samoga te da je potom ključno prepoznati na koji način Bog uslišava naše molitve. Naše su naime molitve uglavnom nesavršene, kao nekakva „sirovina“ koju Bog zatim „obrađuje“ kako bi ih ispunio, rekao je duhovnik o. Szentmartoni.