Duhovna obnova svećenika iz Zavoda sv. Jeronima u svetištu Divino Amore

U subotu, 23. listopada 2021., svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu predvođeni rektorom vlč. Markom Đurinom obavili su mjesečnu duhovnu obnovu u rimskom marijanskom svetištu Gospe od Božje Ljubavi (Santuario della Madonna del Divino Amore). Rekolekciju je predvodio p. Alan Modrić, duhovnik u Zavodu sv. Jeronima.

U prvom dijelu duhovnog programa p. Modrić održao je nagovor pod naslovom „U Rimu ću vam biti milostiv“ gdje je preuzeo i iznio jedan događaj iz života Ignacija Loyolskog i njegove šestorice drugova koji su željeli poći u Jeruzalem radi Gospodina, ali su, ne svojom voljom, već silom životnih, a kasnije će se ispostaviti milosnih prilika, završili u Vječnom Gradu kod Svetog Oca. U ovoj perspektivi dotaknuo se vremena kojeg svaki svećenik student provodi u Rimu te je progovorio o mnogim milostima s kojima se susreće, a da to možda ni ne prepoznaje. Tako je kanalima Božje milosti duhovnik nazvao mnoge ekleziološke i antropološke, nacionalne i globalne, kulturne i akademske čimbenike koji tvore dan i vrijeme provedeno u Rimu.

Po završetku nagovora uslijedilo je vrijeme mogućnosti pristupa sakramentu svete ispovijedi te potom euharistijsko slavlje kojeg je predvodio vlč. Đurin dok je homiliju izgovorio duhovnik Modrić. On se naslonio na dnevni ulomak iz Lukinog evanđelja te je razlomio Božju riječ progovorivši o univerzalnosti grijeha i potrebi obraćenja, Božjem primatu u strpljivom djelovanju prema ljubljenom stvorenju te čovjekovu aktivnom sudjelovanju i odgovoru na Božju preobražujuću i poticajnu milost uvijek pod okriljem i zagovorom Blažene Djevice Marije, Gospe od Božje Ljubavi. Na kraju euharistijskog slavlja rektor Đurin zahvalio je p. Modriću na izgovorenim poticajnim riječima i vremenu kojeg odvaja za svećenike u Zavodu, a duhovna obnova završena je bratskom večerom.

Gabrijel Kamber

Foto: Hrvoje Zovko