Duhovna obnova kod otaca skolopijanaca, 23. siječnja 2010.

Za siječanjsku duhovnu obnovu  (23.siječnja 2010.) svećenici iz Zavoda sv. Jeronima odabrali su samostan u kojemu je djelovao sv. Josip Calasanzio (San Giuseppe Calasanzio 1557-1648). U punome jeku obilježavanja svećeničke godine, prisutni su imali prigodu upoznati još jedan svećenički profil, koji je ostavio duboke tragove u rimskoj biskupiji i šire.

Svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima okupili su se u subotu 23. siječnja 2010., u poslijepodnevnim satima, kod otaca skolopijanaca, u središtu Rima, nedaleko poznatog rimskog trga “Piazza Navona” (Piazza de Massimi 4). Redovnik scolopianac o. Adolfo Garcia Duran primio je sudionike duhovne obnove. Upoznao ih je o utemeljitelju sv. Josipu Calasanziu, o utemeljenju redovničke zajednice i o njihovome djelovanju.  Sveti Josip Calasanzio bio je „il fondatore delle Scuole Pie (scolopi)“, a nakon kanonizacije proglašen je i patronom „di tutte le Scuole Popolari Cristiane“. Nakon što su svećenici studenti razgledali crkvu, zaustavili se u molitvi pred grobom sv. Josipa Calasanzia, zaustavili su se u kapelici, u sklopu koje se nalazi svečeva soba s relikvijama.

O. Adolfo Garcia Duran tu im je održao predavanje – konferenciju s tematskim naslovom  “Svećeničko poslanje prema sv. Josipu Calasanziu” (Missione del sacerdozio secondo Casalanzio). Vrijeme za osobnu molitvu, razmišljanje i sakramentalnu sv. ispovijed završilo je slavljenjem sv. mise koju je predvodio rektor msgr. Jure Bogdan. Propovijedao je  duhovnik o. Mihály Szentmártoni SJ.