Bogoslovi i studenti KBF-a iz Đakova slavili misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova, predvođeni rektorom vlč. Stjepanom Radićem, te studenti i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, predvođeni dekanom mons. dr. Vladimirom Dugalićem, od ponedjeljka 24. veljače nalaze se na studijskom putovanju i hodočašću u Rimu.

U srijedu 27. veljače slavili su Svetu misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima koju je predslavio mons. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u zajedništvu rektorom Radošem, te svećenicima iz Zavoda i drugima koji studiraju u Rimu.

Prije Svete mise rektor Radoš pozdravio je hodočasnike te im predstavio povijest Zavoda i Crkve. Mons. Dugalić u svojoj se homiliji osvrnuo na današnji odlomak iz evanđelja po Marku gdje Isusovi učeni izvješćuju Isusa o tome kako drugi djeluju u njegovo ime, a nisu njegovi sljedbenici. Isusov odgovor bio je: zašto im branite? Po riječima mons. Dugalića, u ovoj rečenici nalazimo Isusovu osudu klerikalizma i zatvorenosti. Isusova riječ je upućena svakome, nastavio je mons. Dugalić, jer Isus se otvara univerzalizmu i podržava izgradnju zajedništva.

Potom je nastavio citirajući Konstantina Porfirogeneta i njegovo djelo De Administrando Imperio u kojem on opisuje hrvatski narod, koji je naselio prostore rimske provincije Dalmacije i obećao  svoju vjernost rimskome papi obvezujući se da neće ratovati na tuđem teritoriju nego samo braniti svoj te da im je papa dao apostolski blagoslov za to obećanje. Time je mons. Dugalić naglasio staru povezanost između hrvatskog naroda i Svete Stolice koja je povijesna i o kojoj svjedoče mnogi izvori među kojima je i Hrvatska crkva Sv. Jeronima. Mons. Dugalić je zaključio propovijed riječima da „kao hodočasnici želimo zahvaliti Svetoj Stolici i Papi za sve što su učinili za Hrvatski narod“ te, osvrćući se na današnju audijenciju s papom Franjom i na riječi pape, pozvao sve da njeguju duh crkvenosti i da ovo hodočašće bude njihov hod na putu prema svetosti.

Nakon Svete mise upriličeno je zajedničko druženje u salonu Zavoda.

Tekst: Bojan Ivešić