Blagdan sv. Jeronima 30. rujna 2013. u Rimu (2)

IMG_0499000Hrvatska rimska zajednica proslavila je u ponedjeljak, 30. rujna 2013. godine, svetkovinu Svetoga Jeronima. Svečano misno slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji biskupa celjskog i apostolskog administratora mariborske nadbiskupije msgr. Stanislava Lipovšeka, rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu msgr. Jure Bogdana, duhovnika o. Mihály Szentmártonia, desetak rektora Papinskih zavoda u Rimu te četrdesetak hrvatskih svećenika koji vrše crkvene službe ili se nalaze na studiju u Rimu. Hrvatskoj zajednici u Rimu pridružili su se i hodočasnici župe Svete Barbare iz Vrapča pod vodstvom župnika mons. Antuna Sentea, a mješoviti zbor te župe »Panis Angelicus« animirao je pjevanjem svečano misno slavlje.

Na Svetoj Misi sudjelovali su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici s veleposlanikom gospodinom Filipom Vučkom, predstavnici Veleposlanstva Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici s veleposlanicom gospođom Slavicom Karačić te predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji.

Riječima sv. Jeronima: »Ako je Krist Božja snaga i Božja mudrost, onaj tko ne pozna Pisma ne zna Božju snagu ni njegovu mudrost: nepoznavanje Pisama nepoznavanje je Krista«, pozdravio je sudionike slavlja rektor mons. Jure Bogdan, čestitajući im svetkovinu sv. Jeronima. Rektor je također svim hodočasnicima i štovateljima sv. Jeronima prenio primljene čestitke brojnih biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te svećenika koji su boravili u Zavodu, a posebno je prenio čestitke naslovnika Hrvatske crkve sv. Jeronima kardinala Josipa Bozanića.

Tumačeći Božju Riječ te govoreći o svetačkom životu sv. Jeronima, kardinal Vinko Puljić istaknuo je nekoliko izazova proslave svetkovina Svetoga Jeronima: gorljivost i glad za istinom, kroćenje vlastite naravi, ljubav prema Svetome Pismu i duhovno vodstvo. «Čovjek jest čovjek ukoliko se ostvari u istini i u ljubavi, a ta istina jest utjelovljeni Sin Božji. Jeronim gladujući za istinom tražio je zapravo Isusa. I današnji čovjek je gladan istine», rekao je Kardinal potaknuvši sve na traženje istine i mudrosti u traženju pravih vrijednosti.

Sve vjernike pozvao je Kardinal na nasljedovanje sv. Jeronima u obrani vjere, u asketskom životu te upoznavanju Božje Riječi, rekavši kako «mi svi toliko puta slušamo Riječ Božju i ona dođe do naših ušiju, ali ne siđe do srca, a što ne siđe do srca ne pokreće». Kardinal je također naglasio potrebu Jeronimove hrabrosti u našem javnom djelovanju, prisjetivši se i svjedočanstva novoga hrvatskoga Blaženika te dodavši: »Da je blaženi Miroslav Bulešić bio kukavica, ne bi danas bio blaženik«.

Na kraju je posebno istaknuo potrebu iznova otkriti vrijednost duhovnoga vodstva koje danas jako nedostaje. »Bez duhovnoga vodstva teško je razlučivati duhove. Nitko nije sudac u vlastitoj stvari. Treba netko tko će nam pomoći razlučiti što je moja sebičnost i oholost, a što je Božja volja», rekao je Kardinal potaknuvši svećenike na otkrivanje bogatstva i važnosti duhovnoga vodstva.

Na kraju Svete Mise kardinal Vinko Puljić blagoslovio je nazočne moćima sv. Jeronima, a nakon otpjevane Lijepe naše hodočasnici su i osobno iskazali čašćenje moćima sv. Jeronima.