Biskupi Biskupske konferencije BiH slavili Svetu misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

U nedjelju 5. svibnja 2024., u tijeku pohoda „Ad limina“ biskupa članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, održan je proljetni susret hrvatskih rimskih studenata prigodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza.
Susret je započeo svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Tomo Vukšić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH dok je propovijedao mons. Željko Majić, banjolučki biskup, nekadašnji vicerektor Zavoda sv. Jeronima. Na svetoj misi uz mons. Marka Semrena, pomoćnog banjalučkog biskupa, koncelebriralo je također dvadesetak svećenika koji su na studiju ili na raznim službama u Rimu. Među njima su bili: mons. Ivan Kovač, podtajnik Dikasterija za biskupe, mons. Renato Kučić i don Mario Popović iz Državnog Tajništva Svete Stolice, p. Željko Paša, DI – dekan Fakulteta istočnih crkvenih znanosti na Papinskom orijentalnom institutu, p. Alan Modrić, DI, duhovnik Zavoda i vlč. Ilija Dogan, službenik u Dikasteriju za biskupe.
U prigodnoj homiliji, mons. Majić, nadahnut riječima koje je apostol Petar u epizodi opisanoj u prvom čitanju uputio Korneliju: „Ustani! I ja sam čovjek!“ (Dj 10,26), potaknuo je prisutne na promišljanje što je to čovjek u sebi. Podsjetivši na brojna biblijska mjesta koja ocrtavaju dostojanstvo na koje je Bog uzdigao čovjeka, nastavio je govoreći o trojici velikih Božjih ugodnika iz hrvatskog naroda: sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, bl. Ivanu Merzu te bl. Alojziju Stepnicu, koji su, zaključio je, bili ljudi u kojima se na najizvrsniji način očitovala Božja volja. Na kraju, stavljajući spomenutu trojicu kao uzor prisutnima, mons. Majić zaključio je i istaknuo kako njih na oltar nije doveo samo govor o Bogu – teologija, već prije svega razgovor s Bogom – molitva, i dobra djela koja su činili.
Na završetku svete mise okupljenima se riječima pozdrava i zahvale obratio rektor Zavoda Marko Đurin. Ponajprije se zahvalnim riječima obratio prisutnim biskupima. Tumačeći smisao njihova pohoda „Ad limina apostolorum“ koji je u tijeku te podsjećajući na spomen 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine Kosača-Kotromanić koja je proslavljena jučer 4. svibnja 2024. u crkvi Ara Coeli, istaknuo je kako se u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima nalazi grob kraljičine pratilje, a ujedno dobrotvorke hrvatske rimske zajednice, plemkinje Pavke Mirković. Također nadodao je kako je današnju crkvu sv. Jeronima 8. listopada 1634. posvetio Ivan Tomko Mrnavić, koji je bio naslovni biskup bosanski. Zatim, nastavljajući svoj govor, rektor Đurin pozdravio je i sve nazočne svećenike, redovnike, redovnice i sve rimske studente i vjernike laike. Riječima pozdrava također se obratio i gosp. Jasenu Mesiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Italiji te Tei Zupičić, otpravnici poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a isto tako riječi zahvale uputio je bogoslovima na liturgijskoj asistenciji, zboru na čelu s vlč. Brunom Diklićem za animiranje pjevanja, vicerektoru Marku Škrabi, časnim sestrama, djelatnicima i djelatnicama Zavoda na svakom doprinosu.
Prema običaju po završetku svetog misnog slavlja susret je nastavljen prigodnim domjenkom u prostorima Zavoda sv. Jeronima.

Mišel Kovačević
Fotografije: Marko Martić