Biskup msgr. Ivan Šaško u vizitaciji Zavoda sv. Jeronima

IMG_8008Redovita godišnja vizitacija Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima obavljena je od 2. do 6. ožujka 2015. godine u skladu s crkvenim pravnim propisima. Vizitaciju je obavio predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Zavod sv. Jeronima u ak. godini 2014./2015., msgr. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup. Tijekom vizitacije upoznao se sa sveukupnim duhovnim i materijalni stanjem u Zavodu, te razgovarao, osim s poglavarima, i pojedinačno sa svim studentima i djelatnicima.

Pred završetak svoga pohoda Zavodu, msgr. Šaško predvodio je euharistijsko slavlje u zavodskoj kapelici u koncelebraciji s poglavarima i svećenicima studentima. U homiliji je potaknuo na razmatranje misnih čitanja drugoga korizmenog tjedna pod vidom nedjeljnoga evanđelja o Kristovom preobraženju. Ključne motive toga događaja, kao što su uzlazak i silazak te slava i križ, možemo prepoznati i produbiti u pojedinim evanđeljima toga tjedna, istaknuo je biskup Šaško.

Nakon euharistijskoga slavlja održan je zajednički susret svih članova Zavoda s vizitatorom. Na početku susreta rektor msgr. Jure Bogdan predstavio je ukratko u brojevima podatke o svećenicima koji trenutačno borave u Zavodu. U ovoj akademskoj godini u Zavodu boravi 25 svećenika studenata. Dolaze iz tri suverene države (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora); tri biskupske konferencije (Hrvatska biskupska konferencija, Biskupska konferencija Bosne i Hercergovine, Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metoda).

Studiraju na osam papinskih crkvenih (sve)učilišta: Gregoriana 7, Sveti Križ 6, Lateran 2, Papinski institut Ivan Pavao II, brak i obitelj 2, Salesiana 2, Ateneum Anselmianum 2, Angelicum 1, Urbaniana 1, Alfozijanska akademija 1, Papinski institut za crkvenu glazbu 1.

Studiraju: crkveno pravo 4; svećenička formacija 3; biblijska teologija 2; filozofija 2; pastoralna teologija 2; teologija braka i obitelji 2; društvene komunikacije 2; liturgika 2, fundamentalna teologija 1; psihologija 1; duhovnost 1; moralna teologija 1; katehetika 1; crkvena glazba 1;

U Zavodu trenutno boravi 8 magistara koji studiraju s ciljem postizanja doktorata; 17 svećenika studenata studiraju da bi postigli akademski stupanj magistra.

Svećenici studenti potječu iz hrvatskih (nad)biskupija: Zagreb 3, Split-Makarska 3, Vrhbosna 3, Đakovo-Osijek 2, Požega 2, Sisak 2, Zadar 2, Varaždin 1, Dubrovnik 1,  Bjelovar-Križevci 1, Hvar 1, Krk 1, Kotor 1, Poreč i Pula 1, Rijeka 1.

Na kraju je biskup Šaško iznio dojmove koje je stekao tijekom vizitacije, zahvalivši svima, poglavarima, studentima, časnim sestrama i osoblju na susretljivosti i ljubaznosti. Nakon biskupova izlaganja, uslijedila je zajednička rasprava u kojoj je msgr. Šaško odgovarao na razna aktualna crkvena pitanja.