Adventska duhovna obnova u Centro Aletti

U subotu, 2. prosinca 2017., svećenici studenti Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom preč. Božom Radošem i vicerektorom vlč. Markom Đurinom, te časnim sestrama, održali su mjesečnu duhovnu obnovu u Centro Aletti pri Papinskom orijentalnom institutu, u Via Paolina 25, u blizini papinske bazilike Santa Maria Maggiore.

Duhovnu obnovu, s posebnim osvrtom na značenje Došašća i iščekivanja Kristova rođenja, održao je p. Mihály Szentmártoni DI, duhovnik Zavoda i profesor na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Po dolasku u centar „Ezio Aletti“, članove Zavoda srdačno je uz okrjepu dočekao p. Milan Žust, DI, jedan od članova zajednice Centro Aletti.
Nakon okrjepe, p. Szentmártoni održao je svoj duhovni nagovor, u kojem je na poseban način razmatrao o Adventu kroz tri vida: duhovni, liturgijski i vid pučke pobožnosti. Došašće se ponekad čini kao „preskočeno vrijeme“, tj. vrijeme koje ne proživljavamo u svom njegovu bogatstvu, već pomalo pasivno čekamo taj konačni Kristov dolazak; međutim, „došašće nas uči živjeti mistiku sadašnjega trenutka, duhovnost svakodnevice što je u samoj srži Kristova utjelovljenja – Boga koji nam dolazi sada, u naše ograničeno vrijeme“, istaknuo je duhovnik.

Nakon vremena predviđenoga za svetu Ispovijed i osobnu molitvu, bila je prilika i za upoznavanje Centra, kojega vodi i u kojem djeluje umjetnik p. Marko Rupnik, DI. Centro Aletti je osnovan kao pokušaj povezivanja kršćana Zapadne i Istočne Europe, kao središte okupljanja za razmjenu ideja, teološke misli i duhovnosti. Duhovnost i samo poslanje Centra u svom je izlaganju rastumačio p. Milan Žust koji je svećenike te časne sestre ukratko i proveo kroz prostore Centra. Između ostaloga, protumačio je simboliku nekoliko Rupnikovih mozaika, te pokazao gostima također i radionicu gdje se izrađuju mozaici.

Duhovna obnova zaključena je euharistijskim slavljem u kapeli Centra, a predslavio je rektor Bože Radoš. U svojoj se propovijedi duhovnik Szentmártoni osvrnuo na važnost bdjenja u pravilnoj rasporedbi životnih prioriteta. „Krist opominje da budemo budni kako bismo mogli ‘izbjeći svemu onome što se ima zbiti’, a to znači biti vjeran do kraja u onome što si izabrao, ništa više i ništa manje, i tu vjernost obnavljati u svakom trenutku života“, zaključio je duhovnik.

Tekst: Matej Petrić

Foto: Marko Vuković