Adventska duhovna obnova u benediktinskoj opatiji Santa Maria di Farfa

nas-ch7a9054U subotu, 10. prosinca 2016., svećenici studenti Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom preč. Božom Radošem i vicerektorom vlč. Markom Đurinom, te časnim sestrama i ostalim djelatnicima Zavoda, održali su mjesečnu duhovnu obnovu u benediktinskoj opatiji Svete Marije u Farfi, srednjovjekovnom gradiću udaljenom četrdesetak kilometara od Rima. Duhovnu obnovu, s posebnim osvrtom na značenje Došašća i iščekivanja Kristova rođenja, održao je p. Mihály Szentmártoni DI, duhovnik Zavoda i profesor na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Po dolasku u Farfu članovi Zavoda razgledali su, pod stručnim vodstvom, opatiju i opatijsku crkvu. Počeci opatije datiraju naime još iz 6. stoljeća, a veliki je uspon doživjela u vrijeme Karla Velikog. Današnja opatijska crkva potječe iz druge polovice 15. stoljeća, a u nju je dobrim dijelom ugrađena stara crkva iz karolinškog doba. Zbog svoje umjetničke ljepote i povijesne važnosti opatija je danas nacionalni spomenik kulture.

Nakon razgledavanja, p. Szentmártoni održao je svoj duhovni nagovor, u kojem je na poseban način razmatrao o Adventu kao vremenu koje nas uči o važnosti osobnoga poslanja u sredini u kojoj jesmo i djelujemo. „Bog voli čovjeka“ temeljna je poruka Božića zbog koje je taj događaj Kristova dolaska k ljudima tako privlačan i popularan. Njegovo spasenje i rad na tome da ovaj svijet bude što bolje mjesto, Krist nastavlja po svakome i u svakome od nas, u sredini gdje se nalazimo, naglasio je duhovnik.

Nakon vremena predviđenoga za svetu Ispovijed i osobnu molitvu, te šetnju po selu koje je nastalo tik uz opatiju, a koje ima vizuru srednjovjekovnog obrtničkog sela podno planine Acuziano, svećenici Zavoda slavili su sveto euharistijsko slavlje u opatijskoj crkvi, a predslavio je rektor Radoš.

U svojoj se propovijedi duhovnik Szentmártoni osvrnuo na važnost razlučivanja duhova koji nam se nameću u duhovnom životu, a koji uvjetuju naša djela i naše izbore (npr. znati razlikovati umišljenost od ponosa i sl.). Važno je da naše djelovanje ne bude uvjetovano željom da budemo priznati, već da se po onome što činimo uprisutni sam Spasitelj, istaknuo je duhovnik.

Duhovna obnova završena je večerom i druženjem u samostanu sestara Presvetog Spasitelja od Svete Brigite (sestre brigidinke) u Farfi.

Matej Petrić

Foto: Zlatko Matić